BLACK WEEK: Säästä jopa 25% 🔥

Täydellinen opas suksien valintaan

Näytä sukset miehille - Näytä sukset naisille - Näytä sukset lapsille


Tässä oppaassa annan ensin yleiskatsauksen erityyppisiin suksiin, joita voit ostaa tai vuokrata hiihtokeskuksissa.

Sen jälkeen käsittelen tarkemmin all mountain -suksia, jotka ovat usein paras valinta niille, jotka haluavat omistaa tai vuokrata vain yhden suksiparin hiihtolomalleen.

Alppisukset voidaan karkeasti ottaen jakaa viiteen luokkaan:

All-mountain-sukset

All-mountain-sukset ovat tällä hetkellä suosituin suksityyppi. All-mountain-suksia myydään eniten verkkokaupoissa ja suksikaupoissa. Jos vuokraat sukset hiihtokeskuksesta, saat todennäköisesti myös all mountain -sukset.

All-mountain-sukset on kuitenkin laaja termi.

On olemassa all mountain -suksia, joiden leveys on 80-90 mm (mitattuna suksen kengän alta) ja jotka on tarkoitettu pääasiassa rinteeseen, mutta jotka kelpaavat myös maastohiihtoon.

Toiset all mountain -sukset ovat leveämmät (jopa noin 105 mm), ja ne soveltuvat parhaiten off-piste-hiihtoon, mutta ovat myös hyvät on-piste-hiihtoon.

Useimmat hiihtäjät, minä mukaan lukien, viettävät ylivoimaisesti eniten aikaa rinteessä.

Jos näin on sinun kohdallasi, sinun kannattaa arvostaa all-mountain-suksien ominaisuuksia rinteessä enemmän kuin niiden ominaisuuksia maastossa.

Jopa suunnilleen samanpituisilla ja -muotoisilla all mountain -suksilla on usein suuri ero siinä, miten sukset käyttäytyvät lumessa.

Kokeile siis mahdollisuuksien mukaan all mountain -suksia, joihin olet ihastunut, ennen kuin ostat ne.

- Katso kaikki miesten maastosukset

- Katso kaikki naisten maastosukset


Freeride-sukset

Jos seikkailet usein kaukana hoidetuista rinteistä, pari freeride-suksia on oikea valinta sinulle.

Kun jalkojesi alla on pari ison vuoren suksia, vain kehosi ja mielesi asettavat hiihtosi rajat, kun vuori muuttuu syväksi ja jyrkäksi.
Freeride-sukset ovat yleensä vähintään 105 mm leveät, usein jopa leveämmät.
Freeride-sukset ovat myös pehmeämmät ja anteeksiantavammat kuin esimerkiksi jäykät kilpasukset, joilla hiihtää rinteessä.
Freeride-sukset ostetaan usein kakkossuksiksi, sillä freeride-sukset eivät sovellu rullahiihtoon.


Freestyle-sukset (puistosukset)

Freestyle-sukset ja puistosukset ovat kaksi termiä samantyyppisille suksille, jotka on tarkoitettu kaikenikäisille leikkimielisille hiihtäjille.

Freestyle-sukset ovat täydellinen valinta hiihtäjille, jotka viettävät paljon aikaa snow parkissa.

Freestyle-suksissa on usein kaksoiskärjet (suksen kärjet molemmissa päissä), joten ne soveltuvat hyvin vaihtohiihtoon (taaksepäin).

Lisäksi freestyle-sukset ovat lyhyemmät, pehmeämmät ja anteeksiantavammat kuin laskettelusukset.

Freestyle-sukset eivät ole optimaaliset rullahiihtoon, sillä ne ovat epävakaat suurella nopeudella ja liian pehmeät, jotta ne antaisivat hyvän palautumisen käänteestä lähdettäessä.

Useimmat freestyle-sukset ovat myös liian lyhyet ja kapeat syvään puuterilumeen, jossa erityisesti freeride-sukset, mutta myös monet all-mountain-sukset, ovat ylivoimaisia.


Kilpasukset

Kilpasukset eivät kuulu snowparkiin, vaan ne on suunniteltu lasketteluun rinteessä.

Kilpasuksia on monenlaisia malleja ja hintaluokkia, mutta ne ovat lähes aina kapeammat (yleensä noin 70 mm leveät siteen alla) ja jäykemmät kuin muut suksityypit.

Kilpasukset on tarkoitettu niille, jotka haluavat mennä kovaa rinteessä ja viedä sekä itsensä että suksensa äärirajoille. Kilpasukset tarjoavat maksimaalisen hallinnan ja välittömän palautteen, mutta tämäntyyppiset sukset eivät sovellu aloittelijoille.

Kilpasukset ovat varmasti hauskimmat juuri hoidetuilla rinteillä, mutta ne toimivat hyvin myös jäisillä pinnoilla, sillä kilpasukset ovat jäykät ja niillä on usein erinomainen pito reunoilla, kun niillä ajetaan oikein.

Useimmat kilpasukset ovat saatavilla sekä S-versiona (Slalom) että GS-versiona (Giant Slalom / Grand Slalom).

Slalom-sukset sopivat erinomaisesti hyvin lyhyisiin käännöksiin, kun taas giant slalom-suksilla on pidempi luonnollinen kääntösäde ja ne sopivat paremmin keskikokoisiin käännöksiin.

Slalom- ja jätti-slalomsuksien välillä on myös hybridisuksia.

- Osta kilpasukset miehille

- Osta kilpasukset naisille


Touring-sukset

Retkisukset kiinnostavat vain hiihtäjiä, jotka haluavat päästä kauemmas rinteistä ja hisseistä kuin keskiverto retkihiihtäjä.

Randonnee- ja kiertohiihdossa hiihtovälineiden paino on ratkaiseva tekijä.

Jokaisen painosta säästetyn gramman avulla hiihtäjä pääsee pidemmälle ylös tai yli vuorelle, jossa koskematon lumi ja parhaat ladut odottavat.

Retkisukset ja niiden siteet on siksi valittava mahdollisimman kevyiksi. Todelliset nörtit valitsevat usein Dynafitin erikoissidokset, mutta myös Markerin edullisemmat randonnee-sidokset ovat hyvä valinta.

Jotkin kevyimmistä all mountain -suksista soveltuvat myös retkisuksiksi.


Sidecut, camber ja rocker

Ellet ole kovan luokan hiihtäjä tai myyjä hiihtoliikkeessä, sanat ”sidecut”, ”camber” ja ”rocker” ovat sinulle luultavasti hölynpölyä. Tässä on nopea selitys, jotta et putoa kärryiltä, kun puhut hiihtoasiantuntijan kanssa tuolihississä tai après-ski-illassa.

Sidecut

Siitä lähtien, kun carving-sukset tulivat rinteisiin 15-20 vuotta sitten, useimmat sukset ovat olleet tiimalasin muotoisia, ja niissä on leveät kärjet ja päät ja kapeampi osa suksen keskellä, jota kutsutaan ”sidecutiksi”.

Camber

Camber on sekä suksien että lumilautojen perinteinen profiili. Kun suksia ei kuormiteta, camber-muotoiset sukset ovat keskellä hieman kaarevat ja niiden alla on ilmaa. Kun hiihtäjän paino painaa suksia alaspäin, paino jakautuu enemmän tai vähemmän tasaisesti suksen pituudelle. Tämä takaa hyvän hallinnan käännöksissä ja hoidetuilla rinteillä.

Rocker

Rocker on suunnilleen camberin vastakohta. Kun suksessa on rokkia, suksen etu- ja takaosa ovat hieman koholla suksen keskikohtaan nähden. Tämä tarkoittaa, että etu- ja takasuksilla on vähemmän painoa, mikä on eduksi sekä snowparkissa että off-pisteessä. Sukset, joissa on rokkeri, voivat olla täysrokkeri, kärkirokkeri tai perärokkeri.

Pitäisikö suksien olla kovat vai pehmeät?

Eri suksimalleissa käytetyissä materiaaleissa on suuri ero.

Aiemmin puu oli aina tärkein ainesosa, kun suksisuunnittelijoiden piti keksiä reseptejä uusille suksille, mutta nykyään nykyaikaisissa suksissa on usein puuydin tai komposiittimateriaali, joka on yhdistetty muiden materiaalien, kuten vahvistetun lasikuidun ja titaanin, vaihtelevaan sekoitukseen.

Tarvitaan fysiikan tohtorin tutkinto selittääksesi eri materiaalien vaikutusta suksien kovuuteen ja dynaamisiin ominaisuuksiin, joten sinun kannattaa käydä kaupassa tai vuoristossa tunnustelemassa suksia omilla jaloillasi ja käsilläsi ennen kuin heität niihin rahaa.

Lähtökohtaisesti uusien ja kokemattomien hiihtäjien kannattaa valita pehmeät sukset (jotka vaativat vähiten voimaa suksen taivuttamiseen kahtia), kun taas kokeneemmat hiihtäjät hyötyvät enemmän suksista, jotka ovat jäykempiä (kovempia) suksen pituussuunnassa. Jäykemmät sukset ovat vakaammat ja tarjoavat paremman hallinnan suurella nopeudella.

Sinun kannattaa kiinnittää huomiota myös suksien vääntövakauteen (selittyy parhaiten, jos ajattelet, että kangas kääntyy omalla akselillaan molemmilla käsillä). Sekä uudet että kokeneet hiihtäjät suosivat suksia, joissa on mahdollisimman vähän vääntöä, koska silloin suksia on helpompi hallita.

Kuinka pitkiä suksien pitäisi olla?
Ennen pituus ja paino riittivät määrittämään, kuinka pitkät sukset pitäisi olla, mutta monet uudet suksityypit ovat tehneet valinnasta monimutkaisemman.

Lue suksien pituutta koskeva opas ja ota selvää täältä.

Kirjoittanut: Rasmus Skov

Viimeksi päivitetty: 25/10/2024

Asiakkaamme rakastavat meitä
    
Yli 500,000 asiakasta vuodesta 2003.