Suksien pituus ja valinta: Löydä täydellinen opas täältä

Ennen vanhaan, ennen carving-suksien tuloa, oli erittäin arvostettua saada pisimmät sukset, jotka olivat usein 20-30 cm pidemmät kuin oma pituus. Hyttihississä oli tapana laittaa sukset saappaan päälle, jotta ne näyttäisivät vielä pidemmiltä! Carving-suksien synnyttyä (1990-luvulla) tämä kuitenkin muuttui, ja nyrkkisäännön mukaan aloittelijan pitäisi valita toinen suksi rinnan ja leuan väliin ja kokeneen suksi nenän eteen. Yritän selittää tätä hieman tarkemmin, jotta voit selvittää, kuinka pitkiä suksiesi pitäisi olla.

Suksimarkkinat mullisti se, että täydellisen suorien suksien sijasta alettiin valmistaa tiimalasin muotoisia suksia. Toisin sanoen sukset ovat leveämmät edestä ja takaa kuin keskeltä. Carve-suksien sanotaan myös olevan vyötärön muotoiset, mikä helpottaa kääntymistä. Vyötärön muotoinen suksi ilmoitetaan ”kääntösäteellä”. Tämä on säde, jos keskirenkaan pyöristystä olisi pidennetty täyteen ympyrään. Toisin sanoen, lyhyt kääntöympyrä ja suksi kääntyy nopeammin. Pitkä kääntöympyrä ja suksi kääntyy hitaammin.

Carve-suksien myötä kääntyminen helpottui sekä nuorille että aikuisille.

Pitäisikö sinun valita lyhyt vai pitkä suksi?

Yleensä lyhyt suksi on helpompi kääntää kuin pitkä. Pidempi suksi on toisaalta vakaampi, mikä on erityisen tärkeää suuremmissa nopeuksissa. Toisin sanoen, jos sinulla on tapana tehdä lyhyitä käännöksiä etkä kulje kovin nopeasti, kannattaa valita lyhyempi suksi. Tämä yhdistettynä suhteellisen pieneen säteeseen (allround- tai slalom-carver) helpottaa nopeaa siirtymistä puolelta toiselle. Toisaalta tämäntyyppinen suksi ei sovellu hyvin nopeisiin ajoihin. Pääasiassa siksi, että siitä puuttuu pitkittäisvakavuus, mutta myös siksi, että sen voimakas camber tekee siitä liian aggressiivisen suurilla nopeuksilla.

Pitkiin käännöksiin ja suuriin nopeuksiin tarvitaan pidempi suksi, jonka säde on suurempi eli keskikehä on pienempi (racing carver). Tällöin sinun on tehtävä hieman enemmän töitä kääntyäksesi, eli painettava suksia enemmän ennen kuin ne reagoivat, mutta vastineeksi ne ovat paljon rauhallisemmat suurilla nopeuksilla.

Nyrkkisäännöt keskivertohiihtäjälle

On monia eri tekijöitä, jotka on otettava huomioon, mutta yksi tekijä, joka on lopulta tärkeämpi kuin kaikki muut, on paino. Tämän taulukon ja sen nyrkkisääntöjen avulla voit nopeasti määrittää, minkä pituiset suksesi tulisi olla. On tärkeää huomata, että suksi ei reagoi pituutesi vaan painosi mukaan.


Suksien pituus150 cm160 cm170 cm180 cm190 cm
Paino55 kg65 kg80 kg90 kg100+ kg

Etsi paino, joka on lähimpänä sinun painoasi, ja säädä se tarkasti seuraavien sääntöjen mukaisesti:

Saatat haluta lisätä 5-10 senttimetriä, jos olet (1) kokenut hiihtäjä, joka hiihtää melko aggressiivisesti, (2) pitkä painoosi nähden tai (3) teet usein isoja käännöksiä suurella nopeudella.

Voit vähentää 5-10 senttimetriä, jos (1) olet täysin uusi hiihtäjä, (2) olet erityisen pieni painoosi nähden, (3) olet nainen tai (4) haluat tehdä paljon käännöksiä pienellä nopeudella.

Aloittelijat/kokeneet:

Aloittelijalle pätee siis hyvin sääntö, jonka mukaan rinnan ja leuan väliin tulee yksi suksi lisää, samoin kuin nenään hieman edistyneelle hiihtäjälle on myös hyvä lähtökohta. Yleensä pituudella ei ole merkitystä, koska suksi ei näe, kuinka pitkä olet, mutta se näkee, mitä painat. Painolla on siis suuri merkitys, koska se on se voima, jolla työnnät esimerkiksi käännökseen.

Jos olet pieni ja voimakas, sinun kannattaa valita hieman pidempi suksi kuin jos olet pitkä ja hoikka! Samoin nuori ja urheilullinen ihminen voi valita hieman pidemmän suksen kuin vanhempi ja ehkä ahdistunut ihminen!

-Katso kaikki miesten sukset aloittelijoille/vain kokeneille hiihtäjille täältä.
-Katso kaikki naisten sukset aloittelijoille/vain kokeneille hiihtäjille täältä.

Aloittelijan tai keskitason suksi on pehmeämpi suksi, eli sitä on helppo kääntää, joten sinun ei tarvitse nähdä niin paljon vaivaa.

Mukavat carver-/ratasukset:

Kokeneille hiihtäjille on kuitenkin olemassa monia eri suksityyppejä. Fun- tai extreme carver on hyvin lyhyt ja erittäin vahva vyötärösuksi. Sen avulla voit tehdä teräviä käännöksiä matalalla painopisteellä ja suhteellisen pienellä nopeudella. Nämä sukset valitaan yleensä rinnesuksi.

-Katso kaikki miesten fun carver/track-sukset täältä
-Katso kaikki naisten fun carver/track -sukset täältä.

Jos pidät kiihdyttämisestä hoidetuilla rinteillä, fun carver/track -suksi on oikea valinta.

Freestyle/Park/Twintip:

Niille, jotka viettävät suurimman osan ajastaan puistossa hyppien, raideilla ajellen ja vastaavilla, on tietysti olemassa tähän tarkoitukseen tarkoitetut freestyle-sukset. Nämä ovat twintip-suksia, eli ne ovat molemmista päistä ylöspäin kaarevia, joten niillä voi ajaa/laskeutua myös takaperin. Niissä on yleensä sidonta keskellä ja ne ovat samanlaiset edessä ja takana. Suksien pituus: pituutesi -20 - 0 cm.

Jos haluat ajaa kiskoilla ja pyörähtää, lyhyempi suksi on parempi, mutta jos teet suuria hyppyjä, suksi voi olla pidempi.

Kilpailusuksi

Kilpailumaailmassa on tietysti olemassa erikoissuksia kutakin lajia varten. Täällä sääntö on, että pitkä ja kapea suksi on nopea suksi (vähemmän kitkavastusta), minkä vuoksi ne valitaan hyvin pitkiksi (pituutesi +10 - +40 cm). Poikkeuksena ovat erikoistuneet slalomsukset, jotka ovat lyhyemmät ja lantiokorkeammat, koska niissä tehdään paljon lyhyitä käännöksiä. Suksien pituus: pituutesi 0 - -20 cm. Jos hiihdät kilpahiihtoa, on olemassa FIS-standardi, jota on noudatettava pituuden ja säteen osalta!

-Katso kaikki miesten kilpailusukset
-Katso kaikki naisten kilpasukset

Kilpasukset ovat uskomattoman hauskat vastahoidetuilla rinteillä tai slalom-radoilla, joilla voit antaa täysillä kaasua.

Off-piste/freeride:

Kun lähdet off-pisteelle, et koskaan tiedä tarkalleen, mitä odottaa! Hieman pidempi ja leveämpi suksi (big mountain- tai puuterisuksi) on yleensä parempi, koska se kattaa suuremman pinta-alan ja on siten kelluvampi. Suhteellisen pehmeä suksi takaa myös sen, että potku/kärki tulee päälle eikä ”sukella” vaikeassa lumessa. Säteellä ei ole tässä yhteydessä niin suurta merkitystä, koska yleensä ei hiihdetä reunoilla. Suksen pituus: pituutesi 0 - + 20 cm.

Mitä leveämmät ja pidemmät sukset, sitä paremmin pysyt pinnalla off-pisteessä.


All-mountain:

Jos haluat yleissukset, jotka toimivat hyvin sekä rinteessä että sen ulkopuolella, voit valita all-mountain-sukset. Nämä sukset ovat leveämmät kuin laskettelusukset, mutta kapeammat kuin puuteri- tai freeridesukset, ja niiden säde on yleensä keskipitkä (16-19 m). All-mountain-suksien pituuden tulisi vastata pituuttasi -10 - 0 cm! Näissä suksissa on yleensä rokkeri, eli ne eivät kulje ”oikeasti” koko suksen pituudelta. Siksi sinun ei tarvitse olla huolissasi siitä, että valitset liian pitkän suksen.

All-mountain-sukset ovat epäilemättä hollantilaisten hiihtäjien suosituimmat sukset. 9/10 SkiShoppenissa myymistämme suksista on all mountain -suksia. Mikä siis on all-mountain-suksi? Se on enemmän tai vähemmän leveämpi suksi kuin klassinen suksi, jonka muotoon on lisätty hieman enemmän rokkia. All-mountain-sukset ovat suosittuja, koska ne sopivat erinomaisesti hiihtäjille, jotka viettävät suurimman osan ajastaan ladulla, mutta haluavat silti suksen, joka hiihtää päivän päätteeksi raskasta ja pakkautunutta lunta. Tämän vuoksi suksi on hieman leveämpi, erityisesti potkusta, jotta voit helposti hiihtää pienten kuoppien tai raskaan lumen yli. Voit valita suksen, joka on hieman pidempi kuin klassinen laskettelusuksi, koska näissä malleissa on usein enemmän rokkia, MUTTA rokki saa suksen tuntumaan pienemmältä kuin miltä se näyttää, koska etupää nousee/kaartaa aikaisemmin kuin klassinen laskettelusuksi. Useimmat ihmiset valitsevat usein 0-10 cm vähemmän kuin oma pituutensa. Jos suksia käytetään myös hieman off-pisteellä, on tavallista valita sama pituus kuin oma pituus, jos hiihtää nopeasti ja aggressiivisesti.

-Katso miesten all-mountain-sukset täältä.
-Katso naisten all mountain -sukset täältä

All-mountain-suksia voi hiihtää sekä off-pisteellä että on-pisteellä. Siinä on sekä rinne- että maastohiihdon ominaisuudet.

Lasten pituussukset

Lapsille on olemassa myös erityyppisiä suksia, kuten kilpasukset, kaksoiskärjen sukset ja all-mountain-sukset. Täältä löydät myös lasten suksien pituuden lapsen tason, pituuden, painon ja hiihtotyylin perusteella.

Hyvä sääntö on, että suksien tulisi ulottua lapsen leukaan asti, jotta et jää paitsi. Kuten aikuisten suksien kohdalla, jossa pidempi suksi tarjoaa enemmän vakautta ja lyhyempi suksi enemmän hallintaa, samat säännöt pätevät myös lapsiin. Jos lapsesi haluaa kiihdyttää kovaa vauhtia, suksen pitäisi olla liian pitkä, mutta jos lapsi on aloittelija, lyhyempi suksi on parempi.

Tasosta riippuen lasten suksi on parempi olla liian lyhyt kuin liian pitkä. Suositeltava pituus on lapsen pituus miinus 20 cm.

Katso kaikki lasten sukset täältä


Tärkeintä lasten pituutta valittaessa on ostaa lapsen tason, painon ja hiihtotyylin mukaan.

Rocker:

Monissa suksissa on nykyään rokkari, mikä tarkoittaa, että suksen etuosa ja joskus myös takaosa kaartuvat enemmän ylöspäin. Tämä on suuri apu syvässä ja raskaassa lumessa, sillä suksen on helpompi kulkea lumisateiden läpi. Samalla suksi tuntuu ladulla lyhyemmältä kuin se todellisuudessa on, koska suksen keskellä hiihdetään vain suksen keskellä. Tämä on nerokasta all mountain- tai big mountain -suksina, koska off-pisteessä sinulla on pidempi ja vakaampi suksi ja on-pisteessä sinulla on hieman lyhyempi ja ”helpommin kääntyvä” suksi! Tämä tarkoittaa, että voit valita suksen, jossa on rokkari, hieman pidemmäksi kuin suksen, jossa ei ole rokkaria. Sinun ei siis tarvitse huolehtia siitä, että sinulle suositellaan suksia, jotka ovat 5-10 cm pidemmät kuin mitä olet aiemmin hiihtänyt.



Keinu helpottaa hiihtämistä ja samalla voit valita normaalia pidemmän suksen, koska hiihdät pienemmällä pinnalla. Suksi taipuu kärjestä ylöspäin aikaisemmin kuin vanhempi suksi.

Yleissääntö kaikille suksille on, että kun suksi paranee ja nopeutuu, kannattaa valita myös hieman pidemmät (ja jäykemmät) sukset, sillä ne antavat enemmän vakautta.

Esimerkki:

Mette on 18-vuotias ja urheilee paljon. Hän on 170 cm pitkä ja hoikka ja painaa 58 kg. Hän on ”kevyesti kokenut” ja tykkää ajaa nopeasti. Hänen pitäisi saada noin 150 cm pitkä suksi (nokkaan asti), jonka säde on 14-16 metriä ja joka ei ole liian pehmeä.

Pyydä apua oikean suksen löytämisessä, vastaamme 24 tunnin kuluessa ratkaisun kanssa. Autamme myös mielellämme sinua löytämään sinulle sopivan suksen pituuden.

Ja muista! Riippumatta siitä, kuinka pitkä olet, voit löytää oikean suksipituuden painosi, tasosi ja hiihtotyylisi perusteella.

Ota yhteyttä, jos haluat apua oikean suksipituuden löytämisessä.

Kirjoittanut: Rasmus Skov

Viimeksi päivitetty: 24/10/2024

Asiakkaamme rakastavat meitä
    
Yli 500,000 asiakasta vuodesta 2003.