Opas lumilautailuun: Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää!

Olemme kirjoittaneet loistavan oppaan, joka auttaa sinua, jos haluat oppia lumilautailemaan - tai jos tarvitset vinkkejä varusteiden tai seuraavan matkasi kohteiden valintaan.

Siirry haluamaasi osioon, josta haluat lukea:

Johdatus lumilautailuun

Oletko uusi lumilautailun harrastaja? Täältä löydät lyhyen esittelyn, jossa selitetään lumilautailun perustiedot, joita tarvitset aloittaaksesi. Täältä löydät tietoa lumilautatyypeistä, laudan koosta ja joitakin lumilautailun teknisiä termejä.

Lumilautatyyppejä on periaatteessa 3, joista kukin soveltuu erityyppisiin maastoihin.

#1 All mountain -lumilaudat

Tämä on yleisin ja monipuolisin lumilauta. Jos etsit ensimmäistä lumilautaasi, tämä on tyyppi, johon sinun kannattaa valita. Sidonta istuu hieman kauempana laudan takaosassa, jotta tasapaino olisi parempi.

All-mountain-lumilauta on keskitie eri lumilaudatyyppien välillä, joten se on selkeä valinta, jos haluat pitää hauskaa rinteessä, fun parkissa ja off-pisteessä. Tämä on suosituksemme aloittelijoille.

#2 Powder/backcountry-lumilaudat

Tämä lumilauta on tehty off-pisteeseen ja syvään puuteriin. Se ei yleensä ole aloittelijoiden lauta, sillä useimmat pysyvät aluksi rinteessä.

Backcountry-lumilaudoille on ominaista, että niissä on suuri pinta-ala, jonka avulla saat hyvän tuntuman syvään lumeen. Jotkut vertaavat backcountry-lumilautaa surffilautaan sen koon ja lumella ”kellumisen” vuoksi.

#3 Twintip/freestyle-lumilaudat

Twintip-lumilauta on suunniteltu pääasiassa ihmisille, jotka rakastavat temppujen tekemistä puistossa. Sille on ominaista, että etu- ja takapää ovat 100-prosenttisesti samanmuotoiset ja että sidokset on sijoitettu keskelle lautaa.

Näiden yhtenäisten päiden ansiosta voit ajaa molempiin suuntiin ja laskeutua temppuihin samalla tavalla riippumatta siitä, kumpaan suuntaan ajat. Vaikka tämä lumilauta on suunniteltu snowparkiin, monet käyttävät sitä silti myös lasketteluun rinteessä.

Minkä kokoinen lumilauta minun pitäisi valita?

Kun olet ostamassa lumilautaa, on tietenkin ratkaisevan tärkeää, että valitset oikean koon. Alta voit lukea, minkä kokoinen lumilauta sinun pitäisi ostaa:

Lumilaudan pituus: Lumilauta: Kuinka pitkä lumilaudan tulisi olla?

On kaksi parametria, jotka määrittävät, kuinka pitkä lumilaudan tulisi olla:

Hyvä nyrkkisääntö on, että lumilaudan tulisi olla hartioiden ja pään keskikohdan välissä.

Jos harrastat paljon off-piste/backcountry-hiihtoa, suosittelemme pidempää lautaa - lumilautaa, joka ulottuu kasvojen keskelle. Jos ajat mieluummin huvipuistoissa, suosittelemme lyhyempää lautaa, joka ulottuu vain olkapäille asti.

Jos olet tavallinen lumilautailija tai aloitteleva lumilautailija tavallisilla rinteillä, suosittelemme lumilautaa, joka ulottuu enintään näiden kahden ääripään puoliväliin.

Bonusvinkki: Lasten lumilauta ei saa mennä leukaa korkeammalle.


Lumilaudan leveys: Kuinka leveä lumilaudan pitäisi olla?

Laudan leveyttä on (karkeasti ottaen) kaksi erilaista - leveä ja tavallinen. Nyrkkisääntö on, että kannattaa valita leveä lauta (wide), jos käytät kengänkokoa 44 tai suurempia kenkiä. Useimmat muut seisovat paremmin vakiolaudalla.


Lumilaudan muotoilu: Profiili ja suunta

Jos lumilautailu tai hiihto ei ole sinulle ennestään tuttua, et ehkä tunnista näitä termejä. Nimet ilmaisevat laudan muotoa ja muotoilua pohjassa.

Profiili: Camber, rocker ja flat

Suuntaavat lumilaudat on suunniteltu ajettavaksi vain yhteen suuntaan. Tämä tyyppi on ensisijaisesti paras rinteessä ja off-pisteessä, jossa ajetaan vain yhteen suuntaan. Laudan pää on hieman jäykempi kuin suuntaavan lumilaudan muu osa. Tämä tarkoittaa, että saat paremman vakauden suurella nopeudella. Lisäksi sidokset on yleensä asennettu kauemmas taaksepäin.

Twin- tai true twin -lumilaudat ovat suuntaavien lumilautojen vastakohta. Tällöin lauta on täysin symmetrinen ja siinä on sama etu- ja takapää. Tämä lumilauta on suunniteltu siten, että voit ajaa molempiin suuntiin, ja siteet on sijoitettu laudan keskelle. Twin-lumilaudat ovat optimaalisia huvipuistoissa käytettäväksi, sillä voit ajaa sekä tavallisella että switchillä - ja tehdä helposti temppuja.

Directional twin -lumilaudat ovat yhdistelmä kahdesta edellä mainitusta. Toisin sanoen monikäyttöinen lumilauta, joka on pitkälti symmetrinen, mutta jossa siteet on asennettu kauemmas taaksepäin.


Suuntaava: Directional, twin ja directional twin

Suuntaavat lumilaudat on suunniteltu ajettavaksi vain yhteen suuntaan. Tämä tyyppi on ensisijaisesti paras rinteessä ja off-pisteessä, jossa ajetaan vain yhteen suuntaan. Laudan pää on hieman jäykempi kuin suuntaavan lumilaudan muu osa. Tämä tarkoittaa, että saat paremman vakauden suurella nopeudella. Lisäksi sidokset on yleensä asennettu kauemmas taaksepäin.

Twin- tai true twin -lumilaudat ovat suuntaavien lumilautojen vastakohta. Tällöin lauta on täysin symmetrinen ja siinä on sama etu- ja takapää. Tämä lumilauta on suunniteltu siten, että voit ajaa molempiin suuntiin, ja siteet on sijoitettu laudan keskelle. Twin-lumilaudat ovat optimaalisia huvipuistoissa käytettäväksi, sillä voit ajaa sekä tavallisella että switchillä - ja tehdä helposti temppuja.

Directional twin -lumilaudat ovat yhdistelmä kahdesta edellä mainitusta. Toisin sanoen monikäyttöinen lumilauta, joka on pitkälti symmetrinen, mutta jossa siteet on asennettu kauemmas taaksepäin.



Jousto: Kuinka joustava lumilauta on?

Jousto kertoo, kuinka pehmeä tai jäykkä lumilauta on. Se, kuinka pehmeä tai jäykkä lumilauta on, voi vaihdella suuresti, ja eri valmistajat käyttävät eri mittauksia.

Pehmeä flex on yleensä all mountain- ja twintip-lumilaudoissa. Pehmeän flexin omaava lauta on yleensä hyvä aloittelijoille ja freestylerille, koska se tarjoaa paremman hallinnan ja kyvyn ohjata lautaa alhaisella nopeudella. Laudasta tulee helpompi kääntää, mutta se on myös epävakaampi suurella nopeudella.

Jäykkä flex on yleisintä off-piste-lumilautailussa - backcountry- tai freeride-lumilautailussa. Jäykän flexin omaava lauta tarjoaa hallitumman tuntuman, hyvän reunapidon ja hyvän kääntymisen hallinnan suurella nopeudella. Sitä voi kuitenkin olla vaikeampi hallita, jos olet liikkeellä pienellä nopeudella tai jos et paina yhtä paljon.


Lumilautavaatteet ja -varusteet

Kun lähdet lumilautailemaan, sinulla on tietenkin oltava mukanasi oikeat vaatteet ja varusteet. Tässä osiossa annamme kattavan oppaan vaatteista ja varusteista, jotka sinun kannattaa ottaa mukaan hiihtolomalle.

Suurin osa niistä on samoja riippumatta siitä, lasketko vai lumilautailetko - mutta on muutamia poikkeuksia, jotka mainitsemme alla. Tässä on luettelo lumilautavaatteista ja -varusteista:

Lumilautatakit

On tärkeää, että sinulla on oikea lumilautatakki lomaasi varten. On monia ominaisuuksia ja ominaisuuksia, joita kannattaa etsiä. Ennen kaikkea on tärkeää, että takki on hyvin hengittävä ja vedenpitävä. Näin varmistetaan, ettet kastu ja että sinulla on mahdollisuus haihtua päivän aikana.

Vedenpitävyys ja hengittävyys

Vedenpitävyys ja hengittävyys mitataan vastaavasti millimetreinä/m2 ja g/m2 . Näiden lukujen tulisi olla 10 000 ja 20 000 välillä tavallisissa takeissa, ja jos haluat parasta laatua, tarvitset +20 000. Vähimmäisvaatimuksena kannattaa valita lumilautatakki, jonka vesihöyrynpaine on 8 000.

Muut ominaisuudet

Lumilautailu- tai laskettelutakkeja tarkastellessa kannattaa kiinnittää huomiota hyviin taskuihin ja lumisuojiin. Sekä sisä- että ulkotaskut voivat olla erittäin käytännöllisiä rinteeseen mukaan otettavien erilaisten tavaroiden säilyttämiseen.

Lumisuojat on hyvä olla mukana, jotta lumi ei putoa housuihin tai selkään. Riippumatta siitä, millä tasolla olet, putoat varmasti aika ajoin, joten lumisuojat ovat välttämättömät, jotta vältät kastumisen ja kylmettymisen päivän aikana.

Hiihtotakki vs. lumilautatakki

Suuri kysymys on, voiko hiihtotakkia käyttää lumilautatakkina? Vastaus on sekä kyllä että ei. Emme suosittele perinteisiä, istuvampia hiihtotakkeja lumilautailuun. Monet perinteisten hiihtotakkien valmistajat ovat kuitenkin alkaneet ottaa vaikutteita nykyaikaisista lumilautatakeista.

Tämä tarkoittaa sitä, että he myyvät hiihtotakkia, joka näyttää paljon lumilautatakilta. Näitä voi käyttää sekä hiihtämiseen että lumilautailuun. Niille on ominaista, että ne ovat hieman suurempia ja väljempiä.

Löydä lumilautatakki täältä:

Lumilautatakit miehille

Naisten lumilautatakit

Lasten lumilautatakit

Lumilautailuhousut

Lumilautailuhousuja etsiessäsi on jälleen tärkeää kiinnittää huomiota vedenpitävyyteen ja hengittävyyteen, jotta pysyt kuivana ja lämpimänä kylmänä talvipäivänä.

Vedenpitävyys ja hengittävyys

Kuten lumilautatakkienkin kohdalla, nämä mitataan millimetreinä/m2 ja g/m2 , ja niiden tulisi olla 10 000 ja 20 000 välillä. Mitä suurempi luku on, sitä parempi on housujen vedenpitävyys ja hengittävyys.

Koko ja ominaisuudet

Kun tarkastelet lumilautailuhousuja, on tärkeää, että ostat suurikokoiset housut. Mieluummin yhtä kokoa liian suuri kuin liian pieni, sillä vapaalle liikkumiselle pitäisi olla runsaasti tilaa. Lisäksi on tärkeää, että housuissa on hyvät taskut, joissa voit säilyttää rinteeseen mukaan otettavia tavaroita.

On myös hyvä etsiä lumilautailuhousuja, joissa on lumisäärystimet, vedenpitävät vetoketjut ja teipatut saumat veden ja kylmyyden poistamiseksi.

Lasketteluhousut vs. lumilautailuhousut

Kysymys kuuluu jälleen, voiko lumilautailussa käyttää hiihtohousuja? Kuten hiihtotakin kohdalla, vastaus on sekä kyllä että ei. Kuten edellä mainittiin, on tärkeää, että housut ovat suuret ja tarjoavat hyvän liikkuvuuden. Siksi on tärkeää löytää hiihtohousut, jotka eivät ole tiukat tai kapeat. On olemassa monia hiihtohousuja, jotka täyttävät tämän vaatimuksen, ja voit helposti käyttää näitä hiihtohousuja lumilautailuun.

Löydä lumilautailuhousut täältä:

Lumilautailuhousut miehille

Naisten lumilautailuhousut

Lasten lumilautailuhousut

Lumilautailulasit ja -lasit

Monille lumilautailijoille ja hiihtäjille hyvät laskettelulasit ovat yksi tärkeimmistä varusteista - sekä siksi, että ne täydentävät asuasi, mutta myös siksi, että lasit ovat ratkaisevan tärkeät hiihtosi laadun kannalta.

Hyvät linssit takaavat, että näet lumimaiseman ääriviivat selvästi, jolloin hiihtäminen onnistuu parhaiten oikeissa olosuhteissa. Säästäminen lumilautailulaseissa on siis huono ajatus, sillä se voi vaikuttaa suuresti siihen, kuinka terävästi näet laseillasi.

Linssien tyyppi

Kun valitset lumilautailulaseja tai hiihtolaseja, sinun on otettava huomioon muutama asia. On esimerkiksi olemassa erityyppisiä linssejä, joita tarvitset sääolosuhteiden mukaan. On olemassa linssejä auringonpaisteeseen, lumeen ja yleiskäyttöön tarkoitettuja linssejä.

Kun ostat hiihtolaseja tai hiihtolaseja, niissä on joskus erilaisia linssejä, joita voit vaihtaa sään mukaan. Jos kuitenkin ostat lumilautailulasit, joissa on vain yksi linssi, suosittelemme, että varmistat, että se on all-round-linssi, jota voi käyttää sekä auringossa, lumessa että pilvisellä säällä.

Suosittelemme esimerkiksi Dragon-laseja, joissa on Lumalens-linssit, jos haluat hyvän vastineen rahalle.

Löydä silmälasit täältä:

Aikuisten silmälasit (naiset ja miehet)

Lasit lapsille

Alusvaatteet lumilautailuun

Lumilautailun alusvaatteissa on yksi tärkeä asia - niiden on pidettävä sinut lämpimänä. Mutta miten tämä saavutetaan?

Ensinnäkin sinun on löydettävä lumilautailun alusvaatteet, joiden materiaali on hikeä siirtävää, jotta ne eivät kostu, jos sinulle tulee kuuma. Alusvaatteiden on myös oltava tarpeeksi paksuja, jotta ne pitävät sinut lämpimänä myös kylmimpinä päivinä.

Suosittelemme, että valitset hiihtokalsarit, joissa on merinovillaa, jotta pysyt lämpimänä.

Löydä alusvaatteet täältä:

Alusvaatteet miehille

Naisten alusvaatteet

Lasten alusvaatteet

Sukat ja sukat lumilautailuun

Jätä tennissukat kotiin laatikkoon ja osta hiihtosukat, kun lähdet lumilautailemaan. Useimmat tavalliset sukat eivät pysty poistamaan kosteutta, jolloin jalkasi ovat kosteat ja kylmät (eivätkä ne myöskään haise kovin hyvältä).

Jos löydät laadukkaat paksut lumilautailusukat, jalkasi pysyvät paljon helpommin lämpiminä - ja päiväsi rinteessä voi olla vieläkin pidempi.

Löydä sukat täältä:

Miesten sukat

Naisten sukat

Lasten sukat

Lumilautakypärä

Lumilautakypärää valittaessa kaksi asiaa on erityisen tärkeää.

1) Koko

2) Laatu

Aloitetaan koosta. Suosittelemme aina tilaamaan kaksi eri kokoa, jos et ole varma, minkä koon tarvitset. Näin voit kokeilla molempia kotona ja olla täysin varma, että lumilautakypärä sopii täydellisesti - se istuu paremmin päähäsi.

Lumilautakypärän laadusta ei myöskään kannata tinkiä. Varmista, että valitset tunnetun tuotemerkin kypärän, jotta saat parhaan mahdollisen suojan.

Muista myös, että lumilautakypärä on vaihdettava, jos olet joutunut onnettomuuteen, jossa kypärä on saanut iskun.

Löydä kypäräsi täältä:

Kypärä aikuisille (naisille ja miehille)

Kypärä lapsille

Lumilautailukäsineet

Jos haluat lumilautailuhanskat, jotka tarjoavat parhaan mahdollisen kokemuksen, niiden on täytettävä neljä kriteeriä:

  1. Niiden on oltava lämpimät
  2. Niiden on pidettävä hyvä ote
  3. Niiden on istuttava hyvin käteen.
  4. niiden on oltava vedenpitävät

Jos onnistut löytämään lumilautailuhanskat, jotka täyttävät nämä neljä vaatimusta, olet päässyt jo pitkälle.

Lisäksi kannattaa miettiä, kiinnostaako sinua:

Hanskat antavat parhaan lämmön, mutta huonoimman pidon. Tavallinen lumilautailuhanska tarjoaa parhaan pidon mutta huonoimman lämmön - ja 3-sorminen malli on näiden kahden väliltä.

Löydä hanskat täältä:

Miesten hanskat

Naisten hanskat

Lasten hanskat

Lumilautalaukku

Kun etsit lumilautalaukkua, varmista, että löydät kestävän mallin, joka kestää monta vuotta. Varmista lisäksi, että siinä on tilaa sekä laudoille että sidoksille.

Muita etuja, jotka tekevät lumilautalaukusta fiksumman, ovat kantohihna ja vedenpitävistä materiaaleista valmistettu laukku.

Löydä lumilautalaukkusi täältä:

Lumilautalaukku

Lumilautakengät ja siteet


Oletko aloittelija vai edistynyt ratsastaja? Entä ajatko freestyleä vai freerideä? Nämä ovat joitakin kysymyksiä, jotka sinun kannattaa kysyä itseltäsi ennen lumilautakenkien ostamista.

Lumilautakengät aloittelijoille

Jos sinulla ei ole paljon kokemusta, kannattaa valita lumilautakengät, jotka ovat hieman pehmeämmät. Näin saat enemmän mukavuutta ja voit oppia oikean tekniikan alusta alkaen.

Sama pätee myös siteiden valintaan. Pehmeämpi sidos on helpompi käsitellä aloittelijoille.

Edistyneempien lumilautailijoiden lumilautakengät

Kun alat hallita perusasioita ja haluat lisätä vauhtia tai vaihdella ajopaikkoja, voit valita hieman jäykemmän lumilautakengän ja sidoksen. Jos löydät hyvän monikäyttöisen kengän, pystyt ajamaan maastossa kovaa vauhtia ja pitämään hauskaa snowparkissa.

Lumilautailun lisävarusteet

Tähän mennessä olemme käsitelleet perusvaatteita, joita tarvitset mukaasi lumilautailun ajaksi. Ilmeisen lisäksi on kuitenkin olemassa laaja valikoima varusteita ja lisävarusteita, jotka kannattaa ottaa mukaan lomalle.

Ennen kaikkea kyse on turvavarusteista, joita suosittelemme lämpimästi ottamaan mukaan! Näihin kuuluvat esimerkiksi selkäsuojat, ja jos olet menossa off-pisteelle, sinun on syytä ottaa mukaan myös lumivyöryvarusteet.

Jos sinulla on oma lumilauta tai aiot ostaa sellaisen, on myös hyvä ottaa mukaan huoltovälineitä, jotta voit huolehtia lumilaudastasi ja varmistaa, että se toimii monta vuotta.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, pari kädenlämmittimiä tai jalkojenlämmittimiä voi olla hyvä olla mukana, jotta pysyt lämpimänä kylminä talvipäivinä. Voit myös ostaa kengänlämmittimen, jotta kenkäsi ehtivät kuivua ennen kuin lähdet seuraavana päivänä lumilautailemaan.

Jos sinulla on kysyttävää lumilautailuvarusteista, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme, joka kertoo mielellään lisää siitä, mitä sinun kannattaa ottaa mukaan lomallesi. Ota heihin yhteyttä osoitteessa info@aktivinetalvi.fi


Löydät lumilautailutarvikkeet täältä:

Turvavarusteet

Voitelu ja erilaiset työkalut huoltoa varten

Kädenlämmittimet, jalkojenlämmittimet ja kengänlämmittimet

Lumilautailuun liittyvät vinkit ja niksit

Kun kokeilet lumilautailua ensimmäistä kertaa, se voi tuntua sekä haastavalta että ylivoimaiselta. Oikealla tekniikalla ja muutamalla yksinkertaisella tempulla hallitset kuitenkin nopeasti tämän jännittävän lajin.

Tässä on 6 vinkkiä ja temppua, jotka auttavat sinua alkuun:

  1. Oikeat varusteet: På tärkeää, että lumilautailussa på oikeat varusteet. Etsi ennen kaikkea vartalollesi sopivan pituinen ja leveä lauta, niin pääset hyvin alkuun.
  2. Opi perustekniikka: Ennen kuin alat yrittää liian kovaa, sinun kannattaa opetella perustekniikat, kuten kääntyminen ja jarruttaminen. Keskity pitämään painosi laudan yläpuolella og käyttämään vartaloasi kääntymiseen.
  3. Tasapaino: Tasapainon säilyttäminen på ratkaisevan tärkeää kaatumisten välttämiseksi. Keskity pitämään vartalosi vakaassa asennossa ja käytä jalkojasi tasapainon säätämiseen.
  4. Kokeile uusia temppuja: Kun hallitset perustekniikat, voit kokeilla uusia temppuja, kuten ollien, nollien ja grabien tekemistä. Muista harjoitella vähitellen og edetä edistyneempiin temppuihin.
  5. Hae apua: Jos sinulla på vaikeuksia hallita perustekniikoita, pyydä apua kokeneelta lumilautailijalta tai ota oppitunti ammattitaitoiselta ohjaajalta.
  6. Pysy turvassa: Varmista aina, että sinulla på oikeat turvavarusteet - kypärä på ehdoton. Harkitse lisäksi selkäsuojien, suojahousujen og vastaavien kaltaisia ??varusteita.


Parhaat lumilautailukohteet

Maailmassa på monia upeita lumilautailualueita - sekä pohjoisessa että etelässä. Olemme valinneet tähän neljä lumilautailuun erikoistunutta aluetta.

#1 Livigno

Livignossa on 5 snowparkkia - jotkut niistä ovat aloittelijoille sopivampia kuin toiset. Livigno kehittyy jatkuvasti lumilautailukohteena, ja siellä järjestetään vuosittain myös useita ammattilaiskilpailuja. Houkutteleva yksityiskohta on, että useissa huvipuistoissa på omat hissit.

#2 Laax

Laax tunnetaan monista asioista - muun muassa lumilautailun mekkana. Korkean sijaintinsa ansiosta täällä på hyvät mahdollisuudet saada puuterilunta niille, jotka haluavat haastaa itsensä off-pisteellä. Lisäksi siellä på 4 lumipuistoa, jotka på jaettu tasojen mukaan.

#3 Trysil

Tietenkin meidän på otettava mukaan myös yksi pohjoismainen alue - ja Trysil på oikea valinta monille, jotka haaveilevat haastavasta lumilautailulomasta. Täältä löydät snowparkit, joissa on helppoja töyssyjä - ja haastavia hyppyjä ja kiskoja.

Kirjoittanut: Rasmus Skov

Viimeksi päivitetty: 21/10/2024

Asiakkaamme rakastavat meitä
    
Yli 500,000 asiakasta vuodesta 2003.