Täältä voit lukea, miten voit itse asettaa ja säätää alppisuksiesi siteet.
Jos olet epävarma siitä, miten tämä tehdään, ota yhteyttä ammattilaiseen. Se voi olla vaarallista, ja loukkaantumisia voi sattua, jos sidoksia ei ole säädetty oikein. Mutta miksi?
- Jos sidonta on liian kireällä eikä se vapautu hiihtäjän kaatuessa.
- Jos sidonta on liian löysä ja vapautuu pienimmästäkin iskusta.
Suosittelemme, että ammattilainen säätää sidokset. Voit kuitenkin säätää ne myös itse.
3 vaihetta - miten säädän ja säädän hiihtositeet?
Hiihtositeet on säädettävä kehosi, hiihtokokemuksesi ja hiihtokenkiesi pituuden mukaan. Tästä on yleinen termi ja sitä kutsutaan: DIN-säätö.
1. Säädä saappaiden pituus etu- ja takasiteissä.
Hiihtositeet on merkitty välimitalla eikä tietyllä numerolla. Vaihteluväli voi olla esimerkiksi 275-282.
Sinun on säädettävä sidonta siihen väliin, joka sopii hiihtokenkiesi pituuteen. Alla olevassa kuvassa hiihtosaapas sopii sidontaan välille 275-282.
2. Etsi oikea DIN-numero
Nyt sinun on löydettävä oma DIN-asetuksesi. Tämän numeron laskemiseksi tarvitset 5 tietoa:
- Paino
- Pituus
- ikäsi
- Suksityyppi
Tyyppi 1: Varovasti
Tyyppi 2: kohtalainen
Tyyppi 3: Aggressiivinen - Saappaan pituus millimetreinä
3. Etu- ja takasiteen säätäminen
Kun olet löytänyt DIN-numerosi, säädä ruuvi ruuvimeisselillä niin, että pienessä näytössä oleva merkki näyttää DIN-numerosi. Tämä on tehtävä sekä etu- että takasiteille.
On sekä hyviä että huonoja neuvoja
Monet ihmiset yrittävät antaa hyviä neuvoja ja vinkkejä suksisiteiden säätöön - ja jotkut ovat parempia kuin toiset.
Jotkut sanovat, että jos hiihdät off-pisteessä, siteiden pitäisi olla hieman tiukemmat, koska on tärkeää, että sukset pysyvät jalassa, jos putoat. Löysäksi jäävää suksia on vaikea saada takaisin puuterissa. Mutta riski on olemassa, sillä loukkaantumisia voi sattua.
Eräs lukijamme ehdotti tähän ongelmaan vaihtoehtoista ratkaisua - ei kiristämällä DIN-ruuvia, vaan sitomalla sukseen kahden metrin pituinen värillinen nauha, rullaamalla se kokoon ja pujottamalla se jalan vyötärönauhan alle, eikä sitomalla sitä jalkaan! Kaatumistapauksessa suksi vetää nauhan irti, mutta osa nauhasta jää näkyviin lumen yläpuolelle, jolloin maastohiihtäjä voi löytää suksen.
Vaikka kyseessä on erittäin kekseliäs ja harkittu ratkaisu, me ActiveWinterillä emme suosittele kotitekoisia ratkaisuja, jotka voivat aiheuttaa vammoja. On tietysti sääli menettää suksi, mutta vielä pahempaa on katkaista jalka.
Ja toistamme, että jos sinulla on pienintäkään epäilystä siitä, miten suksiasi säädetään ja viritetään, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.